Over de vereniging

De Vereniging Oud-leerlingen Libanon Lyceum, kortweg VOL, is in 1998 opgericht en in 1999 officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Onder de oprichters zijn twee wereldberoemde oud-docenten van het Libanon Lyceum, Hans Zeeberg en Henk van Waveren. De vereniging had begin 2020 bijna 600 leden uit talloze generaties, variërend van leden die in de jaren dertig examen deden tot leden die in 2015 examen hebben gedaan. De leden komen uit alle delen van Nederland, maar ook uit landen zoals India, Thailand, Australië en de Verenigde Staten.

De vereniging verzamelt nieuws rondom het Libanon Lyceum en haar oud-leerlingen en -leraren door het uitgeven van een blad, de VOLtreffer. De VOLtreffer verschijnt elk kwartaal. Naast het uitgeven van de VOLtreffer houdt de vereniging zich bezig met het bevorderen van onderlinge contacten tussen oud-leerlingen, (oud-)docenten en de school. Bij de festiviteiten rond het 100-jarig bestaan van het Libanon Lyceum heeft de VOL een belangrijke rol gespeeld.

We proberen het motto van het oude schoollied ‘Er is een band die ons verbindt’ levend te houden. Dat doen we onder andere door het (mede) organiseren van reünies. Er zijn draaiboeken voor reünies die desgewenst in de school kunnen plaatsvinden. De ledenlijst maakt het mogelijk om leerlingen van alle generaties op de hoogte te brengen van reünies. Ook kunnen we contact leggen met oud-docenten – inmiddels zijn er voorbeelden van docenten die een les gaven op een reünie; hetgeen zeer gewaardeerd werd door de deelnemers.

Een andere jaarlijkse activiteit is het uitreiken van de VOL-studieprijzen aan Libanon-examenleerlingen die een bijzondere prestatie hebben verricht. Dat gebeurt tijdens de diploma-uitreikingen in de Hoflaankerk. Er zijn inmiddels enkele sponsoren voor deze mooie prijs. Voor de vereniging een mooi moment om haar bestaan aan net geslaagde leerlingen kenbaar te maken en voor de betreffende leerlingen een mooie waardering van hun bijzondere prestaties.

Een andere taak die de vereniging op zich neemt, is het bewaren en archiveren van het roemruchte verleden van het Libanon Lyceum. Het Libanon Lyceum begon in 1909 als “2de HBS met 5-jarige cursus” met drie klassen in een oud schoolgebouw. In 1913 verhuisde de school naar een nieuw gebouw in de Libanonstraat, wat de school haar naam gaf. In 1950 kwam er een gymnasiumafdeling bij en werd de Libanon HBS het Libanon Lyceum. Door een fusie in 1968 met de MMS aan de Mecklenburglaan en de Willem Ruysmavo ontstond een school met mavo-, havo- en atheneum-/gymnasiumopleidingen. Het monumentale gebouw aan de Ramlehweg herinnert ons aan het verleden, met onder andere een glas-in-loodraam boven de trap naar de eerste verdieping dat de eerste directeur, de heer J. Holwerda, uitbeeldt.

Er is in de loop der jaren een archief ontstaan dat een mooie blik biedt op dat verleden. Vaak gaat het om foto’s (zie Facebook), maar ook andere memorabilia zijn heel interessant. Lustrumboeken, convocaties voor allerlei uitvoeringen, rapporten van oud-leerlingen en examens uit een ver verleden. Op dit moment is het bestuur van de vereniging bezig om zo veel mogelijk van deze memorabilia via sociale media beschikbaar te maken voor een groter publiek. De vereniging heeft ook regelmatig contact met de huidige schoolleiding van het Libanon Lyceum. Zo overleggen we over de mogelijkheid van een plekje in de school voor tastbare memorabilia. Dat zou dan tevens een uithangbord voor de VOL zijn.